SAVCILI
SAVCILI
SAVCILI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SAVCILI

TAYFUN ER
 
AnasayfaGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
resim
En son konular
» GÜZELLL MEMLEKETİMİN PLAJII (BY TAYFUN)
TARİH BİLİMİ EmptyPtsi Haz. 21, 2010 10:51 am tarafından Admin

» SAVCILI PLAJI
TARİH BİLİMİ EmptySalı Tem. 21, 2009 3:32 pm tarafından doctor0640

» geleceğin hız canavarı
TARİH BİLİMİ EmptySalı Tem. 21, 2009 3:29 pm tarafından doctor0640

» SAMİ YUSUF
TARİH BİLİMİ EmptySalı Tem. 21, 2009 3:07 pm tarafından doctor0640

» windows xp resimli format atma
TARİH BİLİMİ EmptySalı Tem. 21, 2009 12:56 pm tarafından doctor0640

» Rapidshare'den sınırsız indirme
TARİH BİLİMİ EmptySalı Tem. 21, 2009 12:54 pm tarafından doctor0640

» PAYLAŞMAK GÜZELDİR
TARİH BİLİMİ EmptySalı Tem. 07, 2009 7:59 pm tarafından Misafir

» YENİ FOTOLAR
TARİH BİLİMİ EmptyC.tesi Mayıs 09, 2009 11:45 pm tarafından Admin

» BAŞKANIMIZ YENİLİKLERE BAŞLADI
TARİH BİLİMİ EmptyÇarş. Nis. 29, 2009 11:35 pm tarafından aslanoglu

Kimler hatta?
Toplam 46 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 46 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 110 kişi Çarş. Ağus. 02, 2017 3:15 pm tarihinde online oldu.
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Temmuz 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
TakvimTakvim

 

 TARİH BİLİMİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
muratcanhoca
muratcanhoca
muratcanhoca
muratcanhoca


Erkek
Mesaj Sayısı : 33
Yaş : 74
Nerden : kaman
Kayıt tarihi : 14/01/09

TARİH BİLİMİ Empty
MesajKonu: TARİH BİLİMİ   TARİH BİLİMİ EmptyC.tesi Ocak 17, 2009 2:45 pm

Tarih Bilimi
Beşeri ve sosyal bir bilim olan tarih, zamanın ve mekanın içinde ve üzerinde yaşayan insanları birbirine bağlayan çok önemli bir ilişkiler bütünüdür. Tarih dünü anlatırken aynı zamanda bugünü aydınlatır ve yarınlar için bir fikir verir ve olaylarla olgular arasında köprüler kurar. Bundan dolayı tarih sadece geçmiş ile uğraşan statik ve durağan bir bilim olmaktan çıkmış, dinamik ve hareketli bir bilim olarak bütün bilimlerin temelini oluşturmuştur.

Tarih Biliminin Konusu
İnsan ve insan gruplarının yaptığı her türlü uğraşı, gerileme ve ilerlemeler tarihin konusuna girer. İnsanlar yaratılışından günümüze kadar fert olarak yaşayıştan grup, klan, cemiyet ve toplum olarak yaşam tarzına ulaşmışlardır. Bu aşamadaki bütün genel ve özel tecrübeler insanlığın bundan sonraki aşamaları için çok önemlidir. Bu bakımdan tarihin konusu sınırlı bir alan olmayıp çok geniş bir insan uğraşıdır.Tarih Biliminde yorum yapmak ta dolayısıyla geniş ve engin bir Tarih formasyonunu gerektirmektedir.

Tarih Biliminin Faydası
Bütün bilimlerin amacı ve hedefi aynı olmakla birlikte, yöntemleri farklı farklı olmuştur. Bütün bilimler; gerçeği, doğruyu ve iyiyi arayarak bulgularını insanlığın hizmetine sunmayı görev saymışlardır. Bazı bilimler günlük ihtiyaçları karşılar, bazıları ferdi sorunları çözer, bazıları da her şeyin daha mükemmel, daha gelişmiş ve daha kullanışlı olmasına çalışmaktadır.

Tarih de bunlardan farklı değildir. Tarih bütün bu hedeflere ulaşırken insanlığın bilinen en eski tecrübelerinden düne kadar yaşanılan fakat unutulmuş, ihmal edilmiş bilgileri, belgeleri yeniden günümüz insanına kazandırmaktadır. Yani bilgileri (tecrübeleri) yeniden güncelleştirmektedir. Güncelleşen bu tecrübeler devamlı insanlığa zihin jimnastiği ve düşünce ufku kazandırmaktadır.

Aynı olayları yeniden değerlendirmek, bunlara çeşitli cephelerden bakmak, insan zihnini hep yeni şeyler hayal etmeye ve eleştirel bir bakış açısı kazandırmaya neden olmaktadır. Olaylar, statik bir durum olmadığından, çok çeşitli nedenlerin birleştiği bir dinamik unsur olduğundan dolayı gelişmeyi körükleyici bir başlangıç olmaktadır.

Olayların farklı farklı değerlendirilmeleri insanlığı hep ortak noktalarda buluşturmuş, “her şey insan için” anlayışını güçlendirmiştir. Uzun tecrübeler insanlığı ortak zarar ve ortak yararlar etrafında toplamayı başarmıştır. Artık insanlık savaşın zararlı ve masraflı, barışın ise faydalı ve masrafsız olduğunu öğrenmiştir.

1950’li yıllara kadar barışı sağlamanın yolu olarak tek çıkar yol, savaş görülürken günümüze yaklaştıkça diplomasi ağırlık kazanmıştır. Artık barış için ikili görüşmeler, bölgesel görüşmeler, toplumlar arası görüşmeler ve birlikler arası görüşmeler şeklinde örgütlenmeler oluşmaya başlamıştır.

Tarih bundan önce, savaş için, düşmanlık için, katılık, baskı ve bağnazlık anlayışı için bir araçken bundan sonra “barış için tarih” anlayışına dönüşmüştür.

Bütün insanlığın yurt içinde ve dışında barış içinde yaşayabilmesinin belki de en önemli şartı, tarih bilincine sahip olmasıyla mümkün olacaktır.

Tarih Eğitimi
Tarih, çok eski yıllardan beri, bir nakil ilmi olarak değerlendirildiğinden dolayı ezberci ve sıkıcı bir ders haline gelmişti. Genellikle öğrenciler tarih dersinden hoşlanmazlardı.

Son yıllardaki eğitim ve öğretim anlayışındaki değişmeler, müfredat programlarındaki amaç ve davranış uyumunun sağlanmasıyla tarihe olan bakış açısı da değişmeye başlamıştır.

Yeni tarih anlayışımız bireyi esas alan, onu merkez kabul eden evrensel anlayışın benimsenmesidir. Gelişkin bir tarih bilinci, yaşadığımız çevreden ve mekandan dünyaya, bugünkü tarihten geriye doğru gitmeyi esas kabul eder. İnsan öncelikle yaşadığı mekanı beğenmeli ve sevmelidir. Sevgi halkalar halinde bu coğrafyada geriye doğru giderek ona katkıda bulunanlara ulaşmalıdır.

Bu Tarih anlayışı içinde siyasi, askeri olaylar yanında, onları hazırlayan sosyal, fiziki olaylara, insanın meydana getirdiği kurumlara, sanat eserlerine, eşyaya daha fazla önem verilmektedir. Olayları sebep-sonuç ilişkisi içinde ele almakta, ferdi kahramanlardan ziyade, toplumlar üzerinde durmaktadır.

Bu imkânları ve değişmeleri çok iyi değerlendiren okulumuzun tarih zümresi öğretmenleri, ezberci ve nakilci eğitimden tamamen sıyrılarak öğrencilerimizin olaylar üzerinde düşünmelerini, analiz ve sentez kabiliyetlerini geliştirmelerini amaç edinmiştir.

Bu tarih eğitimi anlayışımızla öğrenci yönlendirilmemektedir. Yorumlar ortaya konurken kesin ifadelerden ziyade, esnek ifadeler kullanılmaktadır. Öğretmenlerimiz kendilerinin de yanılabileceğini daima göz önünde bulundurarak olaylara ön yargısız bakabilme kabiliyetini öğrencilerimize kazandırma amacındadırlar. Bu düşünce perspektifi içinde kendimizi geliştirmenin yollarını aramakta, insanlara bir şeyler öğretmeyi amaç edinmiş kişilerde beyin fırtınalarının olması gerektiğini düşünmekteyiz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TARİH BİLİMİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TARİH SEVGİSİ
» TARİH İLE İLGİLİ KİM NE DEDİ
» TARİH DERS NOTLARI
» Tarih Dersi Nasıl Çalışılmalı?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SAVCILI :: TARİH-
Buraya geçin:  


Sitene Ekle

Bilgileriniz Sitenizesayac.com Bilgisayar Yazılım
Zirve100 Site ekle
Webmasterim.Com Toplist, Site Ekle, Top List
Turkcelist Toplist
PageRank On Line:Yetkinforum | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar